torstai 12. huhtikuuta 2007

Blood Diamond (2006)

Katsottiin leffassa. Marjukka tahtoi enemmän kuin minä. Ja vissiin tykkäsikin.

Pisteeni: ++ (movielens), 4 (imdb)

Timantinmetsästystrilleri on synkkä ja pinnallinen kuin palkkionmetsästäjän sielu, eikä päälleliimattu saarnaavuus paranna kokonaisuutta.


Mistä on kyse? "Veritimantit" ovat pakkotyöllä louhittuja jalokiviä, joilla rahoitetaan Afrikan sisällissotia. Palkkionmetsästäjä tavoittelee isoa timanttia, toimittaja isoa juttua. Afrikan poika tahtoo vain löytää perheensä.

Hyvää: Ihan hienot maisemat. Ammattimaiset näyttelijänsuoritukset. Leonardo DiCaprion ihan oikeasti unohti olevan amerikkalainen, Djimon Hounsou onnistui puhaltamaan hahmoonsa jopa hieman sympaattisuutta. Jennifer Connelly veti ohuehkon roolinsa uskottavasti ja rohkealla kovuudella.

Huonoa: Tämä oli jotenkin kauhean vastenmielinen elokuva. Odotin parempaa, vaikken mitään ihmeitä edes odottanut. Kaikki oli pinnallista ja väkivaltaista, vaikka mukana oli tarkoitus olla paljonkin vakavaa sanomaa. On omituinen ja jännittävä saavutus olla samaan aikaan sekä turhauttavan pinnallinen että ärsyttävän saarnaava. Onnittelut siitä tälle leffalle.

Henkilöt jäivät sieluttomiksi kuoriksi. Koska en välittänyt heistä, lopun mukadramaattiset hetket eivät merkinneet minulle mitään. Lopullisesti dramatiikan vesitti turhautumisen tunne. Tätä ei voi sanoa ilman spoileria: Haloo, se Archer eli vielä vissiin puoli tuntia! Olisko sen ehkä voinut ihan varmuuden vuoksi kantaa sinne koneeseen? "Jaksan kyllä kantaa sinut." "Ei, ei, menkää te vain." "Aha, okei. Moi sitten." Mä en tajuu. Täysin itsetarkoituksellista juonikikkailua, jotta muka saadaan oikein viimeisen päälle melodraamaa.

Enpä ole vähään aikaan raahautunut leffaan asti katsomaan elokuvaa, josta olisin pitänyt näin vähän.

Kannattiko katsoa? Suosittelen The Last King of Scotlandia, jos tahdotte kuvia Afrikasta vuodelta 2007. Se on huomattavasti vähemmän ärsyttävä ja omaa enemmän taiteellisia ansioita. Toisaalta: jos "Mutta tässä on enemmän takaa-ajoja!" kuulostaa lupaavalta, katso ihmeessä tämä. Itse olisin jättänyt katsomatta.

2 kommenttia:

Kirjuri kirjoitti...

Jossain lehdessä arvosteltiin tämä leffa väittämällä, ettei se ole pinnallinen ja toisaalta ettei siinä saarnata liikaa. Jännää, että sinä olet täysin päinvastaista mieltä! ;) Ja minä olen jo tottunut luottamaan sinun makuusi aika pitkälle.

Eli suren kun et tykännyt Amitabhin uudesta, olen niin odottanut sitä (minähän näen vain harvoin uusia Bolly-filmejä)

Anne kirjoitti...

Hehe :D Niin, joka asian kohdalla taitaa maailmasta löytyä ihmiset, jotka ovat täysin vastakkaista mieltä. Minusta oli pinnallinen ja saarnattiin liikaa, aivan tasan ja varmasti.

Et toki soisi kenenkään luottavan makuuni niin, että suorastaan tuomitsisi leffoja sen perusteella. Niin päin ilomielin, että kehujeni perusteella muutkin löytäisivät helmiä... mutta vaikka minä en pidä jostain, joku muu voi hyvinkin silti pitää.

Ja en mä nyt suorastaan ollut tykkäämästä Eklavyasta. Loppukiri oli suorastaan intensiivinen ja loppufiilis siksi loppujen lopuksi aika hyvä. Kokonaisuus... ei huono, mutta jotenkin lattea. Ehdin tosiaan miettiä, mitä kello on. Kaksipiippuinen juttu.