keskiviikko 30. toukokuuta 2007

Zodiac (2007)

Olen alkanut taas harrastaa yksin leffassa käymistä, kun Marjukka on häipynyt Turkuun ennen Pariisiin häipymistään. Eilen kävin katsomassa tämän. Kirjoitan kyllä myös siitä Hollywoodlandista, mutta tämä on nyt tuoreimpana mielessä.

Pisteeni: +++ (movielens), 5 (imdb)

Hieno näyttelijäntyö, kuvaus ja ohjaus kannattelevat ylipitkää, epätasaista ja ajoittain jopa epäkiinnostavaa trilleriä miten kuten.


Mistä on kyse? San Franciscon toimittajat ja etsivät jäljittävät koodikirjeitä lähettelevää sarjamurhaajaa 60-luvun lopulta 90-luvulle. Oma elämä jää helposti jalkoihin.

Hyvää:
Näyttelijät olivat hienoja. Robert Downey Jr:sta on turha edes sanoa mitään. Leffa oli katselulistallani hänen vuokseen. Muut eivät lainkaan kalvenneet hänen rinnallaan. Mark Ruffalon ja Anthony Edwardsin etsiväparivaljakko oli symppis, ja ensimäistä kertaa ehkä jotenkin onnistuin näkemään myös Jake Gyllenhaalin viehätyksen. (Mutta miksi Chloë Sevigny esittää aina kylmiä naisia?)

David Fincher oli kuvannut joitain hienoja kamera-ajoja. Lisäksi pidin leffan ajoittain aseistariisuvasta, kuivan humoristisesta tunnelmasta. Hassuja vuorosanoja pokerinaamalla, aina hyvä juttu.

Huonoa: Huonoa oli enemmän kuin hyvää. Kun leffan tunnelma ei ollut kuivan humoristinen, se oli usein pelkästään kuiva. 2 h 40 min on pitkä kesto, ja siltä se myös tuntui. Kokonaisuus oli poukkoileva ja epätasainen, eikä loppu tuonut minkäänlaista tyydytystä. Jatkuvat aikahypyt tekivät vaikeaksi kadottaa itseään hetkeen. Kokemus jäi ulkokohtaiseksi. Sinänsä sympaattisia hahmoja katosi matkan varrelle.

Tästä kai näemme, ettei tosielämä (Zodiac perustuu tositapahtumiin) ole yhtään niin kauniin symmetristä kuin keinotekoisesti luodut juonikaaret. Jotenkin sitä selkeästi huomasi odottavansa venäläisten formalistien kriteereiden täyttymistä: jos esitellään naula, siihen myöhemmin ripustetaan hattu. Kaikella pitäisi olla funktionsa, kokonaisuuden symmetrinen.

Eikä kai ole väärin odottaa fiktiolta, viihteeltä, tiettyjä asioita? Muutenhan se ei eroaisi dokumentista. Zodiacin ongelma on ehkä, että se on fiktiota, joka pyrkii dokumentoimaan tositapahtumia. Sellaisena sen lopputulos on epätasainen, ei kunnolla kumpaakaan. Ei miellyttänyt. Jäi vajaaksi.

Kannattiko katsoa? Ei välttämättä. Paremman puutteessa. Suosittelen ennemmin Hollywoodlandia.

Ei kommentteja: