torstai 29. maaliskuuta 2007

The Fugitive Kind (1959)

Katsoin töiden merkeissä. En kääntänyt, tarkastin vain. Kuvan laatu oli huono, joten tämä on vain puolikas arvio perustuen dialogiin, ei niinkään kuvaukseen.

Pisteeni: ++++ (movielens), 8 (imdb)

Tennessee Williamsin loistava teksti tekee epäsovinnaisesta draamasta nautittavan elämyksen.



Mistä on kyse?
Nuori, vihainen muukalainen tulee töihin kyläkauppaan aikomuksenaan kääntää uusi lehti elämässään - mutta pikkukaupungissa on omat draamansa.

Hyvää:
Mieltsin hyvä teksti. Ensi minuuteista lähtien olin varma, että tämä perustuu näytelmään. Koko leffan katsottuani tarkistin asian, ja toden totta: Tennessee Williamsin näytelmä Orpheus Descending on elokuvan taustalla. (En tunne näytelmää, mutta elokuvaan asti alkuperäisen Orfeus-myytin teemat eivät juuri olleet kantautuneet.) Sen huomaa erittäin hyvällä tavalla. Vuorosanat ovat aivan eri sfääreistä kuin rivikäsikirjoituksessa. Kieli on kaunista. Joka tavu puhuu enemmän kuin tuhat kuvaa. Neljä tähteä tulee 95-prosenttisesti pelkästään tästä tosiasiasta.

Lisäksi näyttelijätyö oli hyvää. Luin imdb:stä, että Anna Magnani ei puhunut englantia ja näyteli osan foneettisesti! Siihen nähden suorastaan uskomaton roolisuoritus.

Huonoa:
Loppu oli minulle lievä pettymys. (spoileri alla) Aviorikoksesta ei kai tiettyyn aikakauteen(70-luku?) asti voitu jättää rankaisematta. Toivoin toisenlaista loppua, koska elokuva muuten tuntui niin epäsovinnaiselta. Tuho oli masentavan ennalta-arvattava.

Kannattiko katsoa:
Kyllä minusta.

Ei kommentteja: